10
juni
- -

Pettrie over het Nationaal Automotive Congres

Recent had ik het genoegen om deel te nemen aan het Nationaal Automotive Congres (NAC) 2024 in het prachtige AFAS theater in Leusden, waar we werden ondergedompeld in de boeiende wereld van AI en de toekomst van de auto-industrie. Voor degenen die het congres niet hebben bezocht, wil ik graag een terugblik geven en wat inzichten delen die ik heb opgedaan.

Allereerst, AI werd gepresenteerd als een krachtige tool die garagebedrijven kan helpen sneller en efficiënter te werken. Verschillende sprekers benadrukten de vele mogelijkheden van AI, van het gebruik van generatieve AI zoals GPT-4.0o voor het genereren van tekst tot het implementeren van chatbots voor klantenservice en het automatiseren van repetitieve taken. Dit biedt niet alleen efficiëntiewinst, maar kan ook bijdragen aan een verbeterde klantervaring. Als je meer dan 2 uur per dag achter een laptop werkt kan AI je al werk gaan besparen.

Een ander belangrijk aspect dat aan bod kwam, was de interactie tussen mens en AI. AI kan een waardevolle aanvulling zijn op menselijke intelligentie en er passeerden allerlei voorbeelden de revue, natuurlijk ook uit de auto-industrie. Zet AI vooral in voor zaken waar het beter in is dan mensen, bijvoorbeeld het herkennen van patronen die te subtiel zijn voor het menselijk oog. AI kan fouten voorkomen die voortkomen uit menselijke vooringenomenheden.

Gelukkig kwam ook duidelijk naar voren waarin mensen beter zijn (en blijven?). Denk aan het aangeboren vermogen om alledaagse kennis spelenderwijs op te pikken. Wij kunnen leren van weinig data. We leren in relatief korte tijd complexe taken, denk aan autorijden. Hoe lang heb jij hierover gedaan? Gemiddeld (slechts) zo’n 40-50 uur toch? Zelfrijdende auto´s is al járen in ontwikkeling en het is nog steeds geen realiteit… Daarnaast zijn mensen goed in het oplossen van onopgeloste problemen, vaak met behulp van oogcontact, en in het abstraheren en conceptualiseren.

Het belang van een kritische houding ten opzichte van AI werd tijdens het congres gelukkig dan ook een aantal keren benadrukt. Menselijke controle en evaluatie blijven essentieel. Dat geldt zeker ook voor door AI gegenereerde afbeeldingen en reclame; what you get is nót what you see.

Ik sluit me zeker aan bij de mensen die AI omarmen als een verrijkingslaag die ons in staat stelt sneller te werken en een hogere kwaliteit te leveren. Door AI te gebruiken als een 'turbo booster' kunnen zowel de efficiëntie als de kwaliteit van verschillende processen worden verbeterd. Tegelijkertijd blijf ik dus waakzaam voor de ethische en praktische uitdagingen die AI met zich meebrengt. Ik blijf scherp op de output. De menselijke controle, de kritische evaluatie én het persoonlijke sausje is en blijft essentieel. AI staat echt pas in de kinderschoenen.

Tijdens een van de deelsessies werden waardevolle inzichten en praktische tips gedeeld voor het creëren van aantrekkelijke content op sociale media. Zeker niet nieuw, maar de focus op video's die nieuwsgierigheid opwekken en interactiviteit stimuleren bleken toch wel weer leuke geheugen opfrissers. Het belang van het vinden van een niche en het consistent plaatsen van content werd benadrukt als cruciale elementen voor succes op sociale media.

En natuurlijk kwam ook het agenturenmodel in de auto-industrie als alternatieve benadering voor de traditionele dealerstructuur weer ter sprake. Het is de bedoeling dat dit model flexibiliteit geeft en garagebedrijven helpt zich aan te passen aan de veranderende marktdynamiek en consumentenvoorkeuren. De grote jongens maken toch nog deels pas op de plaats. Door lokale markten ook lokaal te bedienen en te focussen op lokale financiering en lokale ondersteuning, kunnen autobedrijven als ‘local hero’s' namelijk een steeds meer gepersonaliseerde ervaring bieden aan hun klanten. Dat blijkt (gelukkig) toch heel veel waard!

Bij Autoflex houden we een vinger aan de pols en volgen we alle ontwikkelingen. Mocht het nodig zijn om onze software hierop aan te passen om hierop te kunnen inspelen, dan kunnen jullie hierop uiteraard rekenen. Het bezoeken van congressen, zo ook dit NAC 2024, motiveert ons inzichten te gebruiken, strategieën te ontwikkelen en te blijven innoveren in deze snel veranderende wereld. 

AI is super, maar gelukkig kan ik bij Autoflex ook bouwen en vertrouwen op een team vol gepassioneerde mensen! 

Ps. Dit blog is met AI tot stand gekomen; uiteraard heb ik het daarna gefinetuned. Ik hoop dat je het interessant vond. 

Met vriendelijke groet, 
Pettrie de Bondt